Жұмыртқа мен тауық етінің қымбаттауына жем бағасының өсуі себеп болды

cover

Қазақстан құс өсірушілер одағының жетекшісі: жұмыртқа мен тауық етінің қымбаттауына жем бағасының өсуі себеп болды.

Жұмыртқа мен құс еті құнының 70% құрайтын жемшөп екі есеге қымбаттады.

Қазақстан құс өсірушілер одағының президенті Руслан Шәріпов жұмыртқа мен тауық етінің қымбаттауына жем-шөптің қымбаттауы себеп болғанын айтты, деп хабарлайды ҚазТАГ.

«Құс еті мен жұмыртқасы құнының негізгі бөлігі жем болып табылады. Мұнда олардың үлесі 70% құрайды. Егер 2019 жылы бидайдың тоннасы 46 мың теңгені құраса, қазір оның бағасы 100 мың теңгеден асады. Жүгері 1,5 есе, майлы дақылдардың, әсіресе соя ұнының бағасы үш есеге өсті - 90-нан 270 мың теңгеге дейін», - деді Руслан Шарипов.

Одақ басшысының айтуынша, Қазақстанға ветеринарлық дәрі-дәрмектер, асыл тұқымды жас мал, минералды қоспалар, шетелдік жабдық әкелінеді. Сондай-ақ, бағаның өсуі саладағы жүйелі проблемаларға байланысты. Оған бірінші кезекте астық бағасының үнемі өсуіне байланысты жоғары өндірістік шығындар жатады, өйткені мемлекеттік мал азығының қоры жоқ.

«Қазақстанда асыл тұқымды малдарға арналған база жоқ. Сондықтан өндірушілер ет пен жұмыртқаға арналған асыл тұқымды тауықтарды Қазақстан Республикасынан тыс жерлерден әкелуге мәжбүр», - деді Шарипов.

Оның пікірінше, үкімет бағаны реттеп, астық пен мал шаруашылығы өнімдерін өндірушіге мемлекеттік қолдау қажет: мысалы, жемшөптің құнын төмендетуге бюджеттен қаражат бөлу.

«Жазда жеке үй шаруашылықтарында жұмыртқа өндірісі өседі. Бұл ішкі жұмыртқа нарығының толып кетуі негізінен, өндірушілерді жұмыртқаны өзіндік құнынан төмен сатуға мәжбүр етеді. Себебі жұмыртқа өндірісін тоқтата тұруға болмайды», - деді Руслан Шарипов.

Ол күзде жағдай өзгергенін, жұмыртқа сатылымы қалпына келе бастағанын, бағасы орнығып келе жатқанын және өндірушілер бұрын келтірілген шығынды өтейтінін қосты.

Жаңалықтар

барлық жаңалықтар